Wat is ADAS?

Advanced Driver Assistance Systems of ADAS  zijn elektronische systemen die de bestuurder helpen bij het rijden en bij het parkeren.

Door middel van camera’s, sensoren, lidars en radars in en rond de auto verhoogt ADAS de auto- en verkeersveiligheid. De systemen helpen de bestuurder mogelijke obstakels of bestuurdersfouten te detecteren en hierop te reageren om zo problemen en botsingen te voorkomen.

Types ADAS of rijhulpsystemen

Adaptive Cruise Control

Adaptive Cruise Control (ACC) is een systeem dat de snelheid en volgafstand van de auto tov andere voertuigen automatisch regelt . Zo blijft je auto altijd op veilige afstand van andere voertuitgen waardoor het systeem helpt ongelukken te voorkomen.

Top tip: Adaptive Cruise Control gebruikt een radar-gebaseerd systeem. Bij carrosserieschade in de omgeving van deze radar is herkalibratie nodig.

Adaptive Cruise Control

Adaptive Headlights

Adaptive headlights zijn ontworpen om het rijden in het donker of bij weinig licht veiliger te maken doordat ze meebewegen wanneer je stuurt. Zo wordt je zichtbaarheid in bochten en in bergachtige gebieden veel groter.

Top tip: Adaptive headlights maken vaak gebruik van op camera's gebaseerde systemen die na vervanging van de voorruit opnieuw gekalibreerd moeten worden.

Adaptive headlights

Autonomous Emergency Braking (AEB)

Autonomous Emergency Braking (AEB) is een functie die de veiligheid helpt te verbeteren door kritieke situaties vroegtijdig te identificeren en de bestuurder te waarschuwen. Dankzij AEB wordt de kans op een botsing kleiner doordat het systeem de snelheid automatisch verlaagt indien de auto te dicht op een ander voertuig rijdt.

Top tip: AEB systemen maken gebruik van zowel lidar en radar technologie. Bij een carrosserieschade in de buurt van de lidar of radar moet deze geherkalibreerd worden.

Autonomous Emergency Braking

Dode hoek detectie

Deze functie waarschuwt je wanneer een ander voertuig of object zich in je dode hoek bevindt. De dode hoek detectie helpt om botsingen te voorkomen wanneer je van rijstrook verandert.

Top tip: Dit rijhulpsysteem maakt gebruik van radartechnologie. Bij carrosserieschade in de buurt van het systeem moet er geherkalibreerd worden.

Rijvakassistent of Lane departure

Dit geavanceerde systeem maakt gebruik van camera's om te detecteren of de bestuurder onbedoeld van zijn rijstrook afwijkt. Het waarschuwt de bestuurder met een geluidssignaal of een trilling op het stuurwiel.

Verkeersbordherkenning

Met behulp van een frontcamera detecteert dit ADAS-systeem verkeersborden. De informatie wordt doorgestuurd naar het dashboard waar de bestuurder kan zien wat de maximaal toegestane snelheid is.

Verkeersbordherkenning